Pages

28 Şubat 2013 Perşembe

İdrar testi yapan uygulama geliştirildi


Akıllı telefonlar için geliştirilen bir uygulama sayesinde, idrar analiz edilerek 25 farklı sorun teşhis edilebilecek.

Los Angeles'ta düzenlenen Teknoloji, Eğitim ve Tasarım (TED) Konferansı'nda tanıtılan "Uchek" adlı uygulama, telefon kamerası ve bir ölçüm çubuğunun yardımıyla idrarda glikoz, proteinler ve nitrat gibi 10 farklı unsuru test edebiliyor.
Uygulamayı geliştiren Myshkin Ingawale, Uchek'in diyabet, idrar yolları enfeksiyonu, kanser, karaciğer hastalıkları gibi 25 farklı sorunun teşhisinde kullanılabildiğine işaret etti.
Uygulamayı kullanacakların önce idrar örneklerini almaları ve standart bir ölçüm çubuğu kullanmaları gerekiyor.
Kullanıcı, daha sonra ölçüm çubuğunu uygulama ile birlikte satılan bir matın üzerine yerleştirip fotoğrafını çekiyor.
Uygulama, ölçüm çubuğunun üzerindeki renklerden kullanıcının herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını belirliyor.
TIPTA ATILIM SAĞLAYABİLİR
Apple, uygulamanın yanı sıra mat ile 5 ölçüm çubuğu içeren paketleri 20 dolar karşılığında Mart sonundan itibaren satışa sunacak.
Uygulama, Hindistan'ın Mumbai kentindeki King Edward Memorial Hastanesi'nde de normalde idrar testi için kullanılan makinelerle karşılaştırılacak test edilecek.
Başarılı olması durumunda uygulamanın, tıbbi testler alanında çığır açması bekleniyor.
Uchek, şimdilik sadece iPhone'da kullanılabiliyor. Ingawale, uygulamanın gelecekte diğer akıllı telefonlarla da kullanılabileceğini söyledi.
Mobil telefon endüstrisini temsil eden GSM Birliği (GSMA), mobil sağlık servislerinin gelecek 5 yıl içinde sadece Afrika'da 1 milyon insanın yaşamını kurtarabileceğini söyledi.

Mass Effect 3 ‘Reckoning’ Video!


BioWare ve EA daha önce duyurduğu Mass Effect 3 ‘Reckoning’ için yeni video yayınladı. Çok oyunculu özellikler içeren Reckoning ücretsiz olarak hayranlarının beğenisine sunulacak. Paketin içeriğinde ise yeni karakterler, silahlar ve çok oyunculu haritalarda eşyaların gelişimine yeni olanaklar sağlayacak. 5 Mart 2013′te ise $14.99 veya 1200 MS Puan’a tek kişilik gövre paketi olan “Citadel,” adında yeni bir DLC satışa sunulacak.

Telefon için kilometrelerce yürüyorlar



Cep telefonlarının çekmediği Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı köylerde yaşayan yurttaşlar, telefon görüşmesi yapmak için kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu bölgede kilometrelerce yol ka tediyor

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesine 45 kilometre uzaklıktaki 70 haneli, 450 nüfuslu Yeşiltaş köyünde, son yılların en çetin kışı yaşanıyor.
Cep telefonlarının çekmediği ve kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu köyde, acil hastası olan ya da köy dışındaki yakınları ile görüşmek isteyen yurttaşlar, telefonla konuşmak için kilometrelerce yolu yürümek durumunda kalıyor.
‘4 km yol yürüyoruz’
Karla kaplı bölgede yollara düşen köylüler, telefonların çektiği alana kadar yürüyerek, görüşmelerini yaptıktan sonra yeniden evlerinin yolunu tutuyor.
Yeşiltaş köyü muhtarı Sami Kartal, yaptığı açıklamada, telefonla görüşmek için her gün 4 kilometre yürümek zorunda olduklarını belirterek, köylülerin yaşanabilecek tehlikelere karşın ortak hareket ettiğini söyledi. Yıllardır yaşadıklarını sorunun artık son bulmasını temenni ettiklerini anlatan Kartal, ''Birçoğumuzun yakını şehirde ya da batı illerinde. Onlarla konuşmak için ancak telefonların çektiği bu noktaya gelerek görüşme yapabiliyoruz. Bu yıl kar fazla yağdığı için de daha zor şartlarda buraya geliyoruz'' dedi.
‘Köylere baz istasyonu kurulsun’
Kartal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, cep telefonlarının tüm köylerde çekeceği yönündeki açıklamasının kendilerini mutlu ettiğini bildirerek, Türkiye genelinde uygulanacak çalışma kapsamında köylerine de baz istasyonu kurulmasını istedi.